Annonser

           

Om studentexamen

Dagen då man tar studenten brukar vara en riktigt minnesvärd dag. Det är den dag då man står där i sin vita mössa efter ungefär tolv års hårt slit i olika skolor. Det är också den dag som ens gamla klass brukar spridas för vinden. Några ska plugga vidare på universitetet eller högskolan, andra ska börja jobba. Några ska resa utomlands, bli aupair, backpacka eller åka jorden runt. Andra ska ta ett sabbatsår och fundera över vad de vill göra med sitt liv. Det kan vara en vemodig dag, även om det också är en väldigt rolig dag då det verkligen är läge att fira.


När man tar studenten brukar man ha fina kläder på sig och en fin frisyr. Ofta är kläderna vita. Kjol eller klänning för tjejerna och kostym för killarna. Man brukar också ha en studentmössa på sig. I mössan brukar klasskompisarna skriva sina namn, och så kan man sedan spara studentmössan som ett minne från dagen. Det är också vanligt att klassen tar ett gruppfoto tillsammans, ofta även tillsammans med klassföreståndarna.


Den dag man tar studenten brukar inledas på skolan. Kanske inleds dagen ännu tidigare än så, med champagnefrukost ute i det gröna tillsammans med alla klasskamrater. På skolan brukar man ha en ceremoni, betygsutdelning och fika med klassföreståndaren. Därefter brukar man ha en mottagning dit släkt och vänner kommer för att gratulera. Själva mottagningen sker ofta i en park eller på skolgården. Dit brukar klassen åka eller gå tillsammans. Antingen tågar man gemensamt dit, medan man sjunger ”Sjungom studentens lyckliga dag” eller så åker man häst och vagn, i en gammal raggarbil eller på ett lastbilsflak (ett s.k. studentflak). Väl framme väntar alla släktingar. Ofta med stora plakat med studentens namn på och ett foto, gärna från när studenten var liten. Blommor delas ut och gratulationshälsningar och kramar.


Det är vanligt att man har en studentfest efteråt. Oftast sker den i hemmet, men annars är det vanligt att man hyr en lokal ifall man vet att det blir många gäster, eller ifall några av klasskompisarna väljer att ha en gemensam fest. På studentfesten brukar de närmaste släktingarna hålla tal. Dessutom brukar släktingar och vänner ge bort studentpresenter. Det kan vara allt ifrån körlektioner, en resa, smycken, pengar eller saker till hemmet som är bra att ha när man ska flytta hemifrån. Ofta är det roligast att få något beständigt, något man kan spara som minne från den dagen man tog studenten.

Presenttips