Annonser

           

Studenten – en dag värd att fira

När maj och juni närmar sig knackar våren och sommarens alla studentfester snart på dörren. För många är studenten ett minne för livet – för andra är det dagen då man skiljs åt från några av sina bästa vänner. Men oavsett innebörd, så är studentdagen en milstolpe värd att fira.


Vare sig det gäller en examen från gymnasiet eller högskolan så kräver en vidareutbildning oftast år av dedikerat arbete för att en dag få stå där på champagnefrukosten med diplomet i handen. Förmågan att kombinera skolan med socialt umgänge, intressen och kanske till och med jobb är för många en utmaning. Studentfirandet är ett tillfälle att minnas uppoffringarna som krävdes för att nå det slutliga målet. Det hårda, kanske inte så roliga, men nödvändiga jobbet för att utvecklas. Men också för att uppskatta de minnen, kunskaper, relationer och erfaranheter som personen tagit med sig på vägen.

Så lyckas du med ett studentfirande

Så hur får man en studentdag att bli så minnesvärd som möjligt – utan att nödvändigtvis spendera flera tusen kronor? Inga problem. Samtidigt som vi alla uppskattar olika saker finns det bra och billiga förållningssätt för att skapa en minnesvärd dag.


Ett bra första steg är att alltid planera dagen utifrån huvupersonen. Vad tycker han om för mat? Vilken musik gillar hon bäst? Hur många är det som kommer? Vilket typ av firande föredras – en mysig fika eller storslagen fest? Fundera lite kring detta innan du börjar spendera pengar.


När du vet svaret är det dags att fundera på hur du kan skräddarsy dagen för den som ska firas. Små, omtänksamma detaljer är ofta de som uppskattas mest. Dekorera tårtan med ett egentaget (ätbart!) fotografi, eller låt festens tema matcha huvudpersonens favoritfilm. Det finns många sätt du kan göra det på, det gäller bara att vara lite kreativ. Så gnugga geniknölarna hårt!


Det kanske viktigaste är gästlistan. En längre lista är oftast inte bättre, det är innehållet som avgör. Självklart ska huvudpersonen själv vara med och bestämma vilka som bjuds in till firandet, så kolla alltid med honom eller henne först. Kanske måste du planera firandet kring typen av gäster som kommer.


Tillåt er själva att vara kreativa även när det kommer till gästlistan. Ofta finns det personer som huvudpersonen gärna hade haft med på firandet, men som ingen tänkt på att bjuda in. Det kan röra sig om lärare, tränare, gamla kompisar eller liknande. Dessa personer betyder ofta mycket under skolgången, men får inte alltid det beröm de förtjänar. Kanske skulle du kunna ändra på det, och samtidigt ge dig själv en bra magkänsla över att återigen ha dem vid dig?


Lycka till med ditt studentfirande, och kom ihåg: Även om studentdagen ibland inte är något att se fram emot blir det en dag något att se tillbaka på.

Presenttips